Питка Баба Стефчи

2 яйца
Олио
Захар
Мая
Брашно
Сол

Маята се разтваря в хладка вода с малко сол. Като се размие добавяме брашно докато се получи равномерна смес малко по гъста отбрашно. Добавяме и чаена лъжичка и половина захар. Оставяме на топличко докато шупне. Разбиваме 1 яйце и един белтък . Добавяме една лъжица оцет и една лъжица олио. Добавяме още малко вода при нужда. Правим кладенче в тавата в която ще месим и започваме да месим. Когато се омеси хубаво завиваме и оставяме на топло да втаса.

След като втаса можем да приготвим 2 вида:
1 режем малки топки и ги оформяме с гладка повърхност и нареждаме в тавата, като намазваме с жълтък.
2. Разточваме на 3 части и между всяка част намазваме с олио. След това навиваме на руло и увиваме. Нарязваме рулото на малки парчета и нарежддаме в тавата като намазваме с жълтък.

Печем на 150-160.

Няма коментари:

Публикуване на коментар